Beschrijving Agro-project  Hartagtyux

Beschrijving:                     

Agro project : We willen nieuwe soorten projecten starten, met behulp waarvan we niet 1, 2 of 3 gezinnen maar hele gemeenschappen kunnen helpen (450-500 gezinnen). We willen helpen, om de gezinnen die in die gemeenschap wonen, landbouw-technisch te ontwikkelen.

Kwetsbare groep:           Arme gezinnen

Datum:                              10.11.2017

Naam van project:          Dorp van Mensenkinderen

Projectnummer:              AR- LS-001-2019 A

Land:                                  Armenië

Projectlocatie:                  Hartagyux dorp in de provincie Lori

Projectduur:                      5 jaar

Urgentie:                            normaal

Agro-project  Hartagtyux  2018 Evaluatie

Vorig jaar bespraken we onze plannen, en er werden ideeën geboren.

Welke doelen hadden we en welke resultaten zien we nu?

1. Dit project heeft tot doel de bodem van een van de Armeense afgelegen en verlaten dorpen – Hartagyugh – nieuw leven in te blazen.

2. Het doel van het project is: om arme inwoners van dit afgelegen dorp te leren dat hun land echte rijkdom herbergt.

3. Het project had als doel de behoeftige gezinnen in een arm dorp te laten zien hoe ze geld met hun land konden verdienen.

Kernpunten van het 2018-project

a. Zaden voor het volgende jaar

We kunnen het leveren, het project valt onder het AR-LS-001-2019 B-nummer

b. Oogst voor keuken

we hadden dit gepland voor toeristen, maar omdat we dit jaar geen toeristisch programma hebben geïmplementeerd, waren we niet in staat toeristen te voeden. In plaats daarvan hebben we een belangrijker programma geïmplementeerd met Mensenkinderen “warme maaltijden voor mensen met een handicap “. Hierdoor kunnen we nu mensen met een handicap en behoeftige gezinnen voeden door deze oogst. Op deze manier kunnen we ook nieuwe soorten groenten introduceren voor dorpsbewoners.

c. winst uit de oogst

Van de verkoop van de oogst, verzamelen wij geld op een bankrekening. Wanneer  de gehele oogst is verkocht kunnen we samen beslissen hoe we het kunnen uitgeven; we verkopen de oogst op drie manieren:

  • in het dorp Garni is een restaurant dat onze vaste klant wordt,
  • de biologische groentewinkel in het centrum van Yerevan, die de product verkoopt.
  • En we hebben op dit moment een groep op facebook met 418 leden (lees klanten). Dit zijn de resultaten van het 1e jaar.

d. oogstproces

Dit jaar hebben we de verwerking verdeeld, we hebben bijvoorbeeld enkele groenten in de diepvriezer van het huis in Hartagyugh bevroren en groenten/kruiden  gedroogd, zodat we ze tijdens de wintermaanden kunnen gebruiken voor warme maaltijden.

E. Een deel van de oogst geven aan arme gezinnen

10 zeer arme gezinnen in Hartagyugh hebben een deel van de oogst ontvangen, dit jaar hebben we al 100 kg aardappelen, 10 kg sperziebonen uitgedeeld.

Dus volgens de lijst hebben we alle doelen bereikt die we hadden voor het 2018-project.

We kunnen zeggen dat we meer hebben gedaan dan was bedacht.

  1. We hebben afgesproken met 2 privéscholen in Yerevan, dat hun leerlingen ons zullen helpen tijdens onze werk in Hartagyukh als permanente vrijwilligers. Deze scholen willen dat hun leerlingen praktische landbouw leren, we geven ze ruimte voor praktijklessen. Naast het leren, zullen deze kinderen ambassadeurs van ons worden in Yerevan, omdat ze voornamelijk uit welvarende gezinnen komen en hun ouders onze klanten kunnen worden.
  • We hebben ook een overeenkomst met de enige Agrarische universiteit en zijn bijkantoor in Vanadzor, volgens welke studenten die hier studeren naar Hartagyugh moeten komen om deel te nemen aan praktisch landbouwwerk. Dit is erg belangrijk, aangezien toekomstige landbouwers die in Armenië studeren geen plaats hebben om te oefenen. Door dit te doen, zullen we het aantal praktische landbouwkundigen op dit gebied kunnen vergroten. Vandaag is er een grote behoefte aan praktische boeren in Armenië en als de studenten op dit gebied kunnen worden opgeleid, zullen ze een goedbetaalde baan hebben. Het probleem van de toekomst van de student kan daarmee worden opgelost.
  • We hebben het dorp Hartagyugh in Armenië beter bekend gemaakt door een verscheidenheid aan gebeurtenissen. Door een grotere bekendheid van dit dorp hopen we toerisme te kunnen ontwikkelen en de producten die hier worden geteeld gemakkelijker te kunnen verkopen.

Doelen en verwachtingen voor 2019

Gewassen

In 2019 gaan we verder met wat we in 2018 zijn begonnen en verhogen we ook het aantal begunstigden, de hoeveelheid winst uit de oogst. Dit jaar willen we ook de variëteit aan peulvruchten veranderen. We volgen marktontwikkelingen en denken na over de vraag in Armenië. In 2018 hebben we in Hartagyugh boekweit, vlas en haver geteeld. Dit zijn nieuwe gewassen voor dit gebied. De experimentele periode is voorbij en we realiseren ons dat we hier het aantal van deze gewassen kunnen verhogen, omdat:

a / Het gebied is gunstig voor een goede oogst.

b / De oogst is winstgevender voor de inwoners van deze gemeenschap

c / Deze gewassen zorgen voor de natuurlijke voeding van de bodem, wat belangrijk is voor dit gebied. Jarenlang hebben mensen tarwe, gerst en aardappelen geteeld, dat wil zeggen, de bodem is alleen uitgeknepen en heeft geen natuurlijke bevruchting. Dit alles in aanmerking nemende, hebben we het project Mensenkinderen AR-LS-001-2019 B gepresenteerd.

In 2019 willen we experimenteren met het verbouwen van nieuwe gewassen. We hebben kleine linzen en pease gekozen. Voor cultivatie hebben we geen 6, maar 5ha beschikbaar. Sainfoin wordt gezaaid op de 1 ha grond. Op de grond van 5 ha willen we met het aanbod van onze agronoom Hayk Melqonyan, 2 ha kleine linzen, 1,5 ha erwten, 0,5 ha aardappelen en 1 ha groenten verbouwen. Van de groenten willen we het hele assortiment zaaien dat we van Nederland hebben ontvangen: kool, rode biet, wortel, erwten, koolrabi, ui, preiui, broccoli, bloemkool, courgette. Nogmaals via het aanbod van Hayk zullen we watermeloen zaaien van de zaden die we hebben. Hier is watermeloen nooit verbouwd vanwege het koude weer, en dit is een beetje riskant, maar we zullen het proberen.

Vanuit dit experimentele veld zijn we van plan de zaden in 2020 aan de dorpelingen te verspreiden en de teelt van deze groenten te vergroten. Wij denken dat een van de eerste voorwaarden voor ontwikkeling is, dat Hartagyugh vele variatie moet hebben om aan de koper te presenteren. Als er veel variatie is, is het waarschijnlijk gemakkelijker om veel kopers te vinden.

Irrigatie

Herstellen van de irrigatie- en drinkwaterlijn is ook een doel voor 2019

Werkstube

De (ver)bouw van een werkstube in het dorp, voor verblijf van landbouwers, opslag van gewassen, en dat na verbouwing geschikt is voor toerisme

Verkoop

Een heel belangrijk punt is ook het cultiveren van de oogst die we krijgen van de landbouw, zoals het maken van gedroogd fruit en azijn van appel.

Financiën/bekostiging

Een van de belangrijkste resultaten van het project is dat elk volgend programma – na ontvangst van de oogst vanaf oktober 2019 – bekostigd wordt vanuit investeringen van het vorige jaar.