Verslag van Zaruhi uit Armenië

Het idee van het runnen van een kwekerij in Armenië ontstond in 2019 toen ik kassen en boeren in Nederland bezocht, die vervolgens hun ervaringen deelden en me hielpen de mogelijkheden in Armenië te zien. Deze geweldige reis werd georganiseerd door de werkgroep in Diever. Na de presentatie van het businessplan hebben we in 2019 de Metis Garden LLC geregistreerd, die is gevestigd in het dorp Aghavnatun, in de regio Armavir, in de Republiek Armenië. Financiering voor het maken van de onderneming kregen we van Nederland in de vorm van een microkrediet. In 2020 zijn we gestart met twee projecten: het bouwen van een kas van 500 vierkante meter voor Metis Garden en het kweken van een hectare groot aardappelgrond in het dorp Hartagyugh.

het bouwen van de kas

H

Een storm, die het dak verwoeste van onze kas.

Op 1 juni heeft het elektriciteitsbedrijf kolommen gemaakt zodat ze konden beginnen met bouwen de dag daarna. Volgens ons contract persoon zouden ze er 3 maanden over doen, maar het duurde 6 maanden. Daarom konden we de kassystemen (het koelen en het water geven) niet gebruiken en konden we geen planten kweken. Daarom hadden we meer moeten wachten dan dat we hadden verwacht

Het repareren van het plastic met versterking tegen de storm.
De kas die klaar is met beschikbare elektriciteit in juli 2020

Vanwege deze problemen slaan we de verkoop in het voorjaar over en beginnen we aan het einde van de zomer planten te kweken. In onze kwekerij waren we van plan om ook keukenplanten en seizoensbloemen te kweken in potten voor huizen en tuinen . Dit jaar hebben we vijf soorten Zantedeschia’s uitgekozen om in de zomer te kweken en in september te verkopen.

Het tweede project dat we dit jaar hebben gedaan met het telen van aardappelen in het dorp Hartagyugh, was succesvoller. Het Nederlandse bedrijf Agrico en boer Jan Oosterhuis schonken vijf ton Arizona aardappelen. Het weer tijdens de groei was redelijk goed, we hadden in het noorden een regenachtige zomer en we hebben daarom onze aardappelen niet extra geïrrigeerd. Samen met boer Robert Sargsyan, die in Hartagyugh woont, oogsten we ongeveer 40 ton aardappelen.

Het planten van aardappels, mei 2020
Aardappelveld in juni 2020
Aardappelen verzamelen, september 2020

Verschillende soorten Arizona, Hartagyugh 2020

Om de oogst te verzamelen en te sorteren hebben we ongeveer een week gewerkt met tien mensen die blij waren om een baan te krijgen in dit moeilijke jaar.

Van de twee projecten hebben we producten van hoge kwaliteit gemaakt, maar vanwege de corona en andere omstandigheden in dit jaar hebben we niet de beste verkoop. Op 27 september begon Azerbeidzjan de oorlog in het grensgebied van Arcakh dit bracht een aantal andere problemen met zich mee die we niet konden oplossen.

Turkije en Azerbeidzjan proberen hun politieke problemen op te lossen. Armeniërs verdedigt het recht om op hun eigen land en het land van hun voorouders te wonen. Turkije en Azerbeidzjan willen het grondgebied terug. Armenië en Artsakh verdedigen hun moederland. In Armenië staan al tienduizenden vrijwilligers in de frontlinie. De Armeense Diaspora verzamelt geld in voor het front en eist reacties van de autoriteiten van hun eigen land. Ze bereidt ook duizenden Armeniërs – vrijwilligers van over de hele wereld – voor om naar Armenië te verhuizen.

Onze voorbestellingen zijn geannuleerd en we verkopen weinig boeketten met snijbloemen. Omdat we niet lang de bloemen konden houden en er niet veel klanten waren, sneden we de bloemtrossen eraf zodat we de knollen gewoon weer volgend jaar kunnen gebruiken. Veel bedrijven zijn al gesloten en sommigen zijn van plan om te gaan sluiten. Dit is vanwege de situatie aan de frontlinie en vanwege de tweede corona golf.

We bidden voor vrede voor onze soldaten en hun families. We hopen dat binnenkort alles goed zal zijn. We zullen blijven werken en we blijven prachtige planten en zaailingen van hoge kwaliteit kweken voor klanten.

Met vriendelijke groet,

Zaruhi Mikayelyan

Directeur van Metis Garden

LLC Aghavnatun, R. Avagyan 4/4,

1113 Republiek Armenië, 04.11.2020