Het “waarom en hoe van de kruiskerk”

IN DE PRAKTIJK

Op de kerkenraadsvergadering van 14 september hebben we gesproken over ons ‘Waarom, hoe en wat’. Wat we namelijk niet willen is, dat wat we op papier gezet hebben, ergens in een lade verdwijnt. Of u kent misschien de uitdrukking ‘een papieren tijger’. Zo kun je een beleidsstuk of visiedocument noemen, dat grote en mooie dingen zegt, maar waar niemand wat mee doet. Het is een tijger van papier. Dat willen we dus niet, maar .. dan zul je er dus mee aan de slag moeten.

Ons Waarom:

Op dit moment is het belangrijk dat we het Waarom helder hebben. Het is een lange zin: ‘Wij zijn een gastvrije gemeente waar mensen van allerlei generaties en culturen nieuwsgierig worden naar Jezus; Hem ontmoeten en Zijn liefde, trouw en vrijheid ervaren, zodat wij ons thuis voelen bij onze Vader, Jezus dagelijks volgen en er een levende gemeenschap ontstaat die, vervuld met de Heilige Geest, haar gaven en talenten voor Hem, elkaar en de wereld inzet.’

Als je een korte versie wil, dan kun je het zo zeggen: wij willen “mensen nieuwsgierig maken naar Jezus”. Bij die ‘mensen’ horen de mensen buiten

de kerk, maar ook wijzelf natuurlijk. Want als wij onze nieuwsgierigheid naar Jezus verliezen, wat hebben we dan nog..? In Jezus ligt meer dan wij ooit kunnen ontdekken, dus .. je kunt ook altijd nieuwsgierig zijn naar meer van Hem. Dus in de praktijk is het goed als we dit nemen als ons waarom. Waarom bestaat de Kruiskerk? Om mensen nieuwsgierig te maken naar Jezus. En dan vertrouwen wij er op dat Gods Geest daar ook in mee werkt, want Hij is degene die mensenharten echt raken kan. Je kunt zelfs gerust zeggen, dat wij geen missie hebben, maar dat we mogen meehelpen in Gods missie. Oftewel: ‘God heeft geen missie voor de Kerk, Hij heeft de Kerk voor Zijn missie’.

Ons Hoe:

In ons ‘Hoe’ zitten eigenlijk 3 stappen.

· 1e stap: Het begint met ‘open zijn’. Dit is gewoon iets menselijks: je kunt openstaan voor een nieuwe smaak thee bijvoorbeeld. Je kunt zo ook open staan voor een waarheid over God die je nog niet kende. Of je kunt open staan voor de mogelijkheid dat iemand weer geïnteresseerd raakt in God – na jaren van niet in de kerk te zijn geweest.

· De 2e stap: hier gaat het om luisteren. En dan luisteren naar Boven (God), Binnen (wat zegt de gemeente) en Buiten (wat houdt mensen buiten de kerk bezig?). Dit luisteren hoort bij ons hoe, dus hoe we kerk willen zijn. We zijn ook kerk door niet direct met een antwoord te komen, maar door te luisteren naar God, de wereld en elkaar. Maar er moet ook een volgende stap komen.

· De 3e stap: ruimte maken voor vernieuwing. Ook dat doen we bijna dagelijks. Ouderen hebben nu een iPad en kijken mee via kerkdienstgemist.nl om maar iets te noemen. Waar dat nodig is – en dat is niet altijd! – moeten we ook ruimte maken om dingen in de kerk anders te doen. Zolang wat we doen er maar voor zorgt dat mensen (wijzelf en anderen) nieuwsgierig worden naar Jezus.