I HAVE A DREAM’                

‘Ik heb gehoord wat voor leugens die profeten in mijn naam verkondigen. Ze roepen: “Een droom! Ik heb een droom gehad!” Een profeet die droomt, vertelt niet meer dan een droom, maar wie mijn woorden kent, geeft mijn woorden betrouwbaar weer. Wat heeft stro met graan gemeen? – spreekt de HEER. Is Mijn woord niet als een vuur, als een hamer die een rots verbrijzeld? – spreekt de HEER.’

Jer. 23: 25, 28-29.

De woorden van Martin Luther King zijn bekend geworden bij miljoenen mensen: ‘Ik heb een droom!’ De droom van King was een rechtvaardig Amerika, waarin blank en zwart gelijk behandeld zouden worden. Ik vraag me af wat hij zou zeggen als hij nu zou leven …

Tijdens mijn studie volgde ik college bij een professor die ons de opname liet horen van de toespraak als een voorbeeld van hoe de Heilige Geest werkt ook buiten de kerk. Het raakte me enorm. Wat werkt Hij breed!

Dromen zijn belangrijk. Kings toespraak is op 28 augustus, dit jaar 60 jaar geleden uitgesproken. Zijn woorden hebben veel mensen in beweging gezet om in actie te komen. De FBI[1] zag King als ‘de gevaarlijkste negro in dit land’, maar de president, John F. Kennedy, ontving King met grote instemming en heeft zich ingezet voor wetten die gelijkheid bevorderden. 86 dagen later werd hij vermoord. 

Kings speech zou je profetisch kunnen noemen. De profeten van Israël kwamen namelijk ook op voor recht, speciaal het recht van de zwakken en weerlozen. Een echte profeet kun je daar aan herkennen: hij of zij benoemt het onrecht en roept op tot verandering. Valse of fake-profeten doen dat niet. In Jer. 23:22 zegt God: ‘Hadden ze [de valse profeten] Mijn raadsbesluit vernomen, dan hadden ze Mijn volk Mijn woorden laten horen, het opgeroepen zijn verdorven levenswandel op te geven, te breken met zijn kwalijke praktijken.’ Iemand die echt namens God spreekt, roept op tot bekering: een omkeer in wat je doet.

Een paar verzen verder lezen we twee bijzondere vergelijkingen. In vers 28 vergelijkt God de woorden die niet van Hem komen met stro en Zijn eigen woorden met graan. Stro kun je wel aan koeien geven, maar het is alleen goed om op te liggen. Stro maakt hun leven in de stal comfortabeler. Precies zo werken de woorden van mensen die niet namens God spreken over het geloof. Hun bevestigende woorden maken een comfortabel leven mogelijk. Gods woorden zijn anders: ze zijn als graan dat voedzaam is, maar waar je ook echt op moet kauwen. Geen fastfood dus. Gods woorden zijn geen makkelijke woorden in de zin dat ze vaak wat anders zeggen dan wij denken of willen. 

De andere vergelijking is die met vuur en een hamer. Gods woorden hebben de kracht om dingen te veranderen en te zuiveren (vuur) en open te breken (hamer). Ook weer een beeld dat niet persé prettig voelt. Maar als je echt zit met je eigen onzuiverheid en je wilt schoon worden: dán zijn het heerlijke woorden toch? Er is verandering en herstel mogelijk. Gods woorden zijn als een hamer die elke rots die op je levensweg ligt kan verpulveren.

Twee vragen om over na te denken:

Wat is jouw droom? Wat zou je graag zien gebeuren in de komende maanden? Wie heb je daarbij nodig denk je?

Stro staat voor ‘bevestiging van mensen’ en ‘graan’ staat voor de woorden van God (bijbelteksten). Als je naar je leven kijkt: hoeveel stro heb jij nodig en hoeveel graan?

Hartelijke groet en Gods zegen,

                                                           Ben van Werven,

                                                           voorganger Kruiskerk Diever.


[1] Bron: https://features.apmreports.org/arw/king/d4.html