Armenië 2016, psychiatrische kliniek in Kazakh

In oktober 2016 is een groep enthousiaste mannen en vrouwen uit Diever, Ruinerwold en Elspeet naar Armenië gereisd om daar de handen flink uit de mouwen te steken.

In slechts een week tijd heeft deze groep gezorgd voor een ware metamorfose in de psychiatrische kliniek in het dorp Kazakh. Een lange donkere gang en tien oude vieze patiëntenkamers zijn volledig gerenoveerd en zien er nu hagelnieuw uit. Het is een plek geworden waar het voor de patiënten heel prettig is om te verblijven. Bij terugkeer hadden de harde werkers veel te vertellen: verhalen over Armenië; verhalen over de vreselijke armoede waarin mensen leven en verhalen over de inspirerende en gezellige tijd die ze samen hadden beleefd en de voldoening die het gaf dat ze met elkaar de klus hadden geklaard. Hun enthousiasme was aanstekelijk, want zij hebben anderen met het ‘Armenië-virus’ aangestoken. Dit heeft tot gevolg dat in de herfstvakantie van 2017 een nieuwe groep vrijwilligers in Armenië aan de slag gaat om de medemens te dienen. De vrijwilligers zullen een aantal patiëntenkamers, toiletten en een badkamer van de psychiatrische kliniek in Kazakh gaan renoveren

Voor:

Tijdens:

Na:

Armenië 2017, psychiatrische kliniek in Kazakh (2e bezoek)

Van 21 tot en met 28 oktober 2017 zijn er weer 19 vrijwilligers uit Diever, Zuidwolde en Elspeet vetrokken om voor de tweede keer aan de slag te gaan in een psychiatrisch ziekenhuis in de buurt van de hoofdstad Yerevan in Armenië.

Het doel is om enige verbetering aan te brengen in de erbarmelijke leefomstandigheden van de patiënten.

Verslag (met dank aan Jeannette Courtz)

In de herfstvakantie van 2017 (21 – 28 oktober) ben ik samen met 19 andere mensen uit o.a. Zuidwolde, Diever en Elspeet aan het werk geweest in een psychiatrische kliniek in Kasakh. Vanuit Zuidwolde hebben de drie gezamenlijke kerken in 2017 de Werkgroep  “Kruiskerk Diever helpt Armenië” ondersteund. Dit was vooral financieel, maar we mochten ook mee om daadwerkelijk in Armenië de handen uit de mouwen steken.

In 2016 was men begonnen met een stuk gang en daar mochten wij verder gaan. De renovatie bestond uit een gang met 2 toiletten, een badkamer en 8 patiëntenkamers. Na een dag met alleen maar sloopwerk en puin ruimen, konden een aantal mensen beginnen met herstelwerkzaamheden. Wat hebben we o.a. allemaal gedaan? Gleuven frezen voor leidingen, nieuwe elektrische bekabeling aanbrengen, muren egaliseren, stucwerk en een muurtje metselen.

Het was een indrukwekkende week, om samen met een groep mensen zoiets te doen voor de patiënten van het ziekenhuis. Hardwerken met maar één doel voor ogen; zorgen dat het werk klaarkomt. Tijdens de rustpauzes werden we door het ziekenhuis voorzien van heerlijk eten. Wat een gastvrijheid en dankbaarheid was er voor ons.

We zijn ook op bezoek geweest bij Armeense gezinnen. Wat een vreselijke armoede zagen we daar. Het was fijn om kleding en speelgoed te kunnen uitdelen. Wat een indruk maakte dit op ons.

Al met al was het een indrukwekkende week, waarin veel werk is verzet met een gezellige, enthousiaste groep vrijwilligers.

begin situatie:

Stucwerk en elektrische bekabeling:

Bij vertrek zag het er zo uit:

Armeense bouwvakkers maken het werk af, zodat dit het uiteindelijke resultaat wordt. Dit is een kamer die in 2016 is gerenoveerd: