Bij het jaarthema: ‘samen verder bouwen’ 

Het afgelopen jaar hebben we al gehoord over de verbouwplannen. De kerk is aan groot onderhoud toe, in het bijzonder het dak. Samen hebben we onze schouders er al onder gezet en financieel bijgedragen. We zijn al een eind op weg! Tegelijk zal er nog meer nodig zijn – en dan denk ik niet alleen aan geld (hoewel dat ook). We hebben ook moed nodig. Moed om stap voor stap verder te gaan in een tijd waarin allerlei alarmbellen rinkelen. Klimaat, de politiek, het kerkelijk leven: overal zijn signalen dat de dingen niet gaan zoals we zouden (moeten) willen.

Vorig jaar was ik bij een bijeenkomst waar iemand uitlegde met hoeveel verschillende crises wij te maken hebben. De zaal was er stil van. Zoveel zorgen (ook persoonlijk) kun je hebben. Misschien relaties, of je gezondheid. En daar komt bij wat er dus nog om je heen aan de hand is. En toch. Wat als er nu eens meer is tussen hemel en aarde? Dat geloven we toch? Wij hoeven heel veel al niet meer te doen. Omdat God het al gedaan heeft, bijvoorbeeld een toekomst vol van hoop veiligstellen voor ieder mens. Als jij Jezus volgt heb je die toekomst, wat er ook nog met je gaat gebeuren. Geen kleinigheid zou ik zeggen. In de wetenschap dat deze God ook het hoofd van de wereldwijde kerk is, kunnen we toch hoopvol bouwen dus – ook aan en in de Kruiskerk. Heel concreet: gebed, tijd, goede raad, goede praat (= positief blijven praten) en geld zijn allemaal erg welkom.

Wat ook enorm helpt is denken in mogelijkheden. Daar zou een christen expert in moeten zijn. Want Jezus deed dat ook en maakte redding mogelijk voor een wereld die helemaal niet op Hem zat te wachten. De reden dat Hij dit toch deed is liefde. Pure onvoorwaardelijke gevende liefde. Laten wij zo ook samen verder bouwen en dit als jaarthema nemen voor het komende seizoen: “Samen verder bouwen”. Want terwijl wij aan ons dak werken, is de liefde van God een super duurzaam dak waar we altijd onder mogen schuilen totdat de nieuwe wereld komt.